Hledáte práci v IT? Junior Guru má pro vás příručku s užitečnými radami

7. 9. 2020 — Programování je obecná dovednost, kterou se může naučit každý. Při práci může pomáhat i novinářům nebo úředníkům, jak dokazuje Junior Guru, český průvodce programováním pro samouky. Ten nyní vydal Příručku o hledání první práce v IT pro ty, kteří by se programováním chtěli začít profesionálně živit. Je volně přístupná na stránkách junior.guru.

„Honza Javorek vydal super reálnou ‚knížku‘ Příručka o hledání první práce v IT. Budeme ji určitě zmiňovat na kariérních workshopech,“ napsala například Monika Ptáčníková, spoluzakladatelka Czechitas.

Příručka vysvětluje jaká mít očekávání, popisuje minimální požadavky, pozice vhodnější pro začátečníky nebo specifika práce v IT firmách. Dále pomáhá uchazečům připravit se na pohovor a rozebírá hned několik možností, jak hledat pracovní nabídky. Materiál si záhy po vydání našel cestu rovnou k několika organizacím, které se věnují začínajícím programátorům, jako jsou PyLadies, Czechitas či brněnský startup ENGETO Academy.

A proč nová příručka vznikla? „Když někdo projeví zájem o programování, profíci z oboru mu často řeknou, že firmy vezmou z nedostatku lidí každého. Jenže to není pravda. Začátečník má pak nerealistická očekávání a při hledání práce prochází velkým zklamáním. Firmy zase kroutí hlavami, kdo že se jim to hlásí, a jsou méně ochotné otevírat juniorní pozice,“ vysvětluje Honza Javorek.

„IT je sice oproti jiným vysokoškolsky vyučovaným oborům přístupné. Všechno je možné si nastudovat na internetu a vždy vám někdo ochotně poradí. Získat první práci v IT ale není jednoduché. Jde to i bez titulu, je to však dřina. Příručkou chci ukázat juniorům, jak se v tom orientovat. Jak se kvalitně připravit na hledání práce, jak projít pohovorem, jak vystupovat profesionálně i když jste začátečník. Tím usnadním práci i firmám,“ pokračuje Javorek.

Ten se přes 9 let dobrovolnicky podílí na pořádání komunitních akcí pro začátečníky v IT a angažuje se v organizacích jako PyLadies nebo Czechitas, které se snaží usnadnit vstup do IT ženám. Loni na podzim opustil tým úspěšného českého startupu Apiary Jakuba Nešetřila (dnes Česko.Digital), aby prostřednictvím Junior Guru začal pomáhat začátečníkům prosadit se v technologických profesích. Obsah na stránkách dává volně k dispozici, financování zajišťuje skrze sponzory a dobrovolné příspěvky. Mezi prvními firmami, jež se rozhodly příručku sponzorovat, je i nadnárodní společnost Red Hat, která má v Česku kolem 1500 zaměstnanců.

Junior Guru, stylizovaně junior.guru, je český průvodce programováním pro samouky. Snaží se ukázat lidem, že programování je obecná dovednost, která se může hodit každému, a pomoci těm, kdo se rozhodnou změnit kariéru a začít se programováním živit.

Před pandemií rostlo IT v Evropě pětkrát rychleji než všechny ostatní obory. Podle ČSÚ měly dvě třetiny IT firem v Česku nedostatek lidí, který vysoké školy nejsou kapacitně schopny uspokojit.

Slovo junior se v kontextu IT běžně používá k označování pracovních pozic vhodných pro začátečníky.

Honza Javorek tvoří Junior Guru jako tzv. „Solo Entrepreneur“, tedy podnikatel na volné noze, jenž nemá ambice rozjíždět firmu. Více se o něm můžete dovědět v jeho krátkém medailonku zde nebo na jeho osobní webové stránce.

Kontaktujte Honzu na honza@junior.guru.

Pro média